Θρησκεία

ΠΑΝΘΕΟ ΤΟΥ FAERÛN

All rights reserved by WotC

Ακολουθούν τα μέλη του πανθέου του Toril μετά την εποχή του Δεύτερου Σχίσματος (Second Sundering):

Akadi

Η Akadi είναι η ενσάρκωση του στοιχείου του αέρα κι η θεά του αέρα, της ταχύτητας και των ιπτάμενων πλασμάτων.

Amaunator

Ο Amaunator είναι η ηλιακή θεότητα της τάξης, του νόμου, του ήλιου και του χρόνου. Είναι τοπική θεότητα των Netherese, οι οποίοι προσεύχονται σε αυτόν κυρίως για καλό καιρό αλλά και για θέματα δικαιοσύνης.

Asmodeus

O Asmodeus είναι η σατανική θεότητα των απολαύσεων κι ηγεμόνας όλων των devils.

Auril

Η Auril είναι η άστατη, ματαιόδοξη, σατανική θεότητα του χειμώνα, η οποία δοξάζεται κυρίως λόγω φόβου. Η λατρεία της περιορίζεται στις βόρειες παγωμένες περιοχές, όπου προσεύχονται σε αυτήν με τη ελπίδα πως η ζωή θα γίνει λιγάκι πιο ανεκτή.

Azuth

Ο Azuth είναι κατώτερος θεός της μαγείας, ο οποίος ενδιαφέρεται για τη διαιώνιση των μαγικών τεχνών και πρακτικών. Είναι ο θεός της εξάσκησης της μαγείας κι όχι της ίδιας της μαγείας. Η λατρεία του γίνεται μέσω της απομνημόνευσης ενός ξορκιού ή της συμπλήρωσης ενός μαγικού χειρογράφου. Είναι υπηρέτης της Mystra, της ανώτερης θεάς της μαγείας, και προστάτης πολλών μάγων.

Bane

Ο Bane είναι ο θεός της τυραννίας, της καταπίεσης, του τρόμου και του μίσους, γνωστός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Faerûn ως η επιτομή του απόλυτου δεσποτικού κακού. Το δόγμα του Bane είναι το απλό «ο πιο ισχυρός έχει δίκαιο». Οι πιστοί του συχνά είναι επιρρεπείς σε βίαιες συμπεριφορές.

Beshaba

Η Beshaba είναι η σατανική, μέση θεότητα των ατυχημάτων, της κακοτυχίας και της κατεργαριάς κι αποτελεί μέλος του κύκλου του Tempus, του θεού του πολέμου. Οι πιστοί της τη λατρεύουν σε μια προσπάθεια να ξορκίσουν από πάνω τους την κακή τύχη.

Bhaal

Ο Bhaal είναι ο τρομακτικός θεός της βίας και των τελετουργικών φόνων. Προφανώς, οι πιστοί του δεν είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, αλλά άτομα που ο φόνος είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Chauntea

Η Chauntea είναι η θεά της ζωής, της αφθονίας και της γεωργίας και θεωρείται η ενσάρκωση όλων των αγροτικών εργασιών. Η Μητέρα της Γης θεωρείται ως η πιο φιλήσυχη έκδοση του Silvanus, Πατέρα των Δασών και προστάτη των Δρυίδων και της φύσης, καθώς είναι η θεά της γεωργίας και της καλλιέργειας των φυτών. Λατρεύεται σε δύο εκφάνσεις, μια αγροτική που εντοπίζεται κυρίως σε γεωργικές περιοχές και μια ως η θεά της μητρότητας και του σπιτιού.

All rights reserved by WotC

Cyric

Ο Cyric είναι ο μονομανής θεός της διχόνοιας και της εξαπάτησης κι ο ανώτερος θεός της σύγκρουσης και του φόνου, καθώς επίσης και του ψεύδους, της ίντριγκας και της οφθαλμαπάτης. Δολοφόνησε τη Mystra και προκάλεσε τη Spellplague, βυθίζοντας το Faerûn στο χάος.

Deneir

Ο Deneir είναι η κατώτερη θεότητα των τεχνών, της χαρτογραφίας, της γλυπτικής, της ζωγραφικής, της γνώσης και της λογοτεχνίας. Οι ακόλουθοί του πιστεύουν πως μόνο οι καταγεγραμμένες πληροφορίες επιζούν στο πέρασμα του χρόνου.

Eldath

Η Eldath είναι ένα πνεύμα των λιμνών και θεωρείται θεότητα της ειρήνης και προστάτιδα των αλσών και των υδάτων. Οι πιστοί της είναι φανατικοί φιλειρηνιστές και μισούν την οποιαδήποτε εκδήλωση βίας.

Gond

Ο Gond είναι ο θεός της δημιουργίας, της μεταλλουργίας και της εφευρετικότητας. Οι πιστοί του είναι κάθε λογής τεχνίτες, σιδεράδες, μηχανικοί κι υφάντρες. Λέγεται πως χαίρεται κάθε φορά που οι άνθρωποι εφευρίσκουν κάτι.

Grumbar

Ο Grumbar είναι η στοιχειακή ενσάρκωση της γης στα Forgotten Realms. Πρόκειται για μία από τις τέσσερις στοιχειακές οντότητες που δοξάζονταν στο Faerûn, γνωστές και ως Στοιχειακοί Άρχοντες, αρχέγονες δυνάμεις που παρέμειναν στο Toril, όταν αποσχίστηκε από το Abeir. Παρ’ όλα αυτά, έχει πιστούς κι η δύναμή του είναι εφάμιλλη με αυτή ενός θεού.

Gwaeron Windstrom

Ο Gwaeron Windstrom είναι ο θεός των rangers και των ανιχνευτών. Κατά κύριο λόγο, οι πιστοί του είναι rangers του Βορρά. Δρα ως ένας ενδιάμεσος της Mielikki, ανώτερης θεότητας της φύσης, των Δρυίδων και των rangers.

Helm

O Helm είναι ο θεός της προστασίας και της ετοιμότητας. Διδάσκει το να είναι κανείς πάντοτε προσεκτικός και προετοιμασμένος. Οι πιστοί του είναι άτομα η δουλειά των οποίων έχει να κάνει με την προστασία, όπως στρατιώτες, σωματοφύλακες, φρουροί κ.τ.λ.

Hoar

Ο Hoar είναι η θεότητα της αντεκδίκησης και λατρεύεται από όσους εφαρμόζουν το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού». Ανήκει στον κύκλο του Bane. Πρόκειται για πικρόχολο θεό, επιρρεπή σε απότομες αλλαγές της διάθεσης και βίαιες εξάρσεις. Σχεδόν κανείς δεν προσεύχεται σε αυτόν, αν και όσοι θεωρούν πως αδικήθηκαν κι επιζητούν εκδίκηση, επικαλούνται συχνά το όνομά του.

Ilmater

Ο Ilmater είναι μια μέση θεότητα, οι τομείς ευθύνης του οποίου περιλαμβάνουν τη σωματική κράση, την επιμονή, τον πόνο και όσους πεθαίνουν κρατώντας την πίστη τους. Είναι ο προστάτης όσων υποφέρουν, καταπιέζονται και διώκονται, αλλά κι όσων τους φροντίζουν και τους υποστηρίζουν, τους ενθαρρύνουν να αντέξουν και προτρέπουν και τους υπόλοιπους να τους βοηθήσουν και να ελαφρύνουν το βαρύ τους φορτίο. Οι πιστοί του συνήθως προσπαθούν να εξαλείψουν τον πόνο από τον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει είτε αγαθοεργίες, εράνους και δωρεές, είτε την αντίθεση στη βία με πιο άμεσες, ευθείς μεθόδους.

Istishia

Ο Istishia είναι η αρχέγονη στοιχειακή θεότητα του νερού και της κάθαρσης.

Jergal

Ο Jergal είναι ο θεός που δρα ως βοηθός του Kelemvor, του Άρχοντα των Νεκρών, κι ο οποίος κρατά αρχείο για την τελική θέση όλων των ψυχών των αποθανόντων. Σπάνια κάποιος προσεύχεται σε αυτόν, εκτός από όσους τηρούν το έθιμο να τοποθετούν στο στόμα του νεκρού ένα κομμάτι χαρτιού που φέρει το όνομά του.

Kelemvor

Ο Kelemvor είναι ο θεός του θανάτου και κριτής των νεκρών, ο οποίος καθοδηγεί τις ψυχές στην τελευταία κατοικία τους. Οι πιστοί του είναι επιφορτισμένοι με τρία καθήκοντα: να προετοιμάζουν τους νεκρούς για το αιώνιο ταξίδι, να αποτρέπουν οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο τον φυσικό θάνατο των ανθρώπων και να καταστρέφουν τους απέθαντους.

Kossuth

Ο Kossuth είναι ο στοιχειακός θεός της φωτιάς.

Lathander

Ο Lathander είναι ο θεός της δημιουργίας, της αυγής, της αναγέννησης, της άνοιξης, της αυτοβελτίωσης, της ζωής, της νεότητας και της γονιμότητας. Βοηθά αυτούς που ξορκίζουν τους απέθαντους κι όσους δημιουργούν νέα ζωή. Οι πιστοί του τον επικαλούνται όταν ξεκινούν κάτι, είτε κάποια δουλειά, είτε έναν γάμο, μια γέννηση ή ακόμα και μια ολόκληρη κοινότητα.

Leira

Η Leira είναι η θεά της εξαπάτησης και των ψευδαισθήσεων και προστάτιδα των ψευτών και των μάγων που ειδικεύονται στις οφθαλμαπάτες. Οι περισσότεροι πιστοί της είναι μάγοι και ταχυδακτυλουργοί. Πολλοί, επίσης, επικαλούνται το όνομά της, όταν θέλουν να μην πέσουν θύμα εξαπάτησης.

Lliira

Η Lliira είναι η κατώτερη θεότητα της χαράς, μέλος του κύκλου της Sune. Το όνομά της αναφέρεται συχνά κατά τη διάρκεια εορτασμών και φεστιβάλ.

Loviatar

Η Loviatar είναι η σατανική θεότητα του πόνου και του μαρτυρίου κι είναι ταυτόχρονα βασίλισσα και σκλάβα του ανώτερου θεού Bane. Το δόγμα της διδάσκει πως η ικανότητα κάποιου να προκαλεί πόνο αλλά και να αντέχει σε αυτόν αποτελεί ένδειξη δύναμης. Οι πιστοί της είναι σαδιστές, μαζοχιστές και όσοι προκαλούν πόνο λόγω του επαγγέλματός τους, όπως οι βασανιστές.

Malar

Ο Malar είναι κατώτερη θεότητα του κυνηγιού, των λυκανθρώπων, της κτηνώδους αγριότητας και της αιματοχυσίας. Το δόγμα του περιλαμβάνει το άγριο κυνήγι, την εξάπλωση της κατάρας της λυκανθρωπίας και γενικά το μίσος για τον πολιτισμό. Οι πιστοί του κατά κύριο λόγο ασχολούνται με το κυνήγι ή είναι λυκάνθρωποι.

Mask

Ο Mask είναι ο θεός της σκιάς και των κλεφτών στο Faerûn.Οι πιστοί του χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους κλέφτες κι όσους προσεύχονται σε αυτόν, ώστε να μην κινδυνεύει η περιουσία τους.

Mielikki

Η Mielikki είναι η θεά του φθινοπώρου, των Δρυίδων, των Δρυάδων, των δασών, των πλασμάτων τους και των rangers.  Πολύ σπάνια κάποιος προσεύχεται σε αυτή, ακόμα κι εάν είναι ranger, κι η θεά είναι προστάτιδά του. Θεωρείται πως βοηθά τους αγαθούς ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά της, όταν βρίσκονται σε κάποια δασική περιοχή.

Milil

Ο Milil είναι μέλος του κύκλου του Oghma, του ανώτερου θεού της έμπνευσης και της γνώσης, και προστάτης του τραγουδιού, της ποίησης και της δημιουργικότητας. Οι πιστοί του είναι κυρίως βάρδοι, διασκεδαστές, μουσικοί και πάσης φύσεως καλλιτέχνες.

Myrkul

Ο Myrkul είναι ο θεός των νεκρών στο Faerûn. Σπάνια κάποιος προσεύχεται σε αυτόν, καθώς οι περισσότεροι τον φοβούνται και τον θεωρούν υπαίτιο για τα προβλήματα που φέρνουν τα γηρατειά.

 Mystra

Η Mystra είναι ανώτερη θεότητα της μαγείας, αποτελεί συγκεκριμένα τη δεύτερη ενσάρκωσή της, μετά τη θυσία της προκατόχου της, Mystryl, προκειμένου να προστατεύσει το Weave (την έννοια της Μαγείας για τον κόσμο των Forgotten Realms) από τον ημίθεο Karsus. Οι πιστοί της είναι κυρίως άτομα που έχουν τακτική επαφή με τη μαγεία, είτε μέσω ξορκιών είτε μέσω μαγικών τεχνουργημάτων. Αυτή ήταν που χάρισε τη μαγεία στους κατοίκους του Toril και που οι πιστοί της ανέλαβαν να εξαπλώσουν τη χρήση της σε ολόκληρο των κόσμο.

Oghma

Ο Oghma είναι ο ανώτερος θεός των βάρδων, της έμπνευσης, της εφευρετικότητας και της γνώσης στο Faerûn. Οι πιστοί του είναι όσοι ασχολούνται με τη γνώση και τις ιδέες, όπως γραμματείς, εφευρέτες, λόγιοι και σοφοί. Για τον Oghma η εξάπλωση της άγνοιας και των ψευδών ειδήσεων αποτελεί το μεγαλύτερο ανάθεμα.

Red Knight

Η Red Knight είναι η θεότητα της στρατηγικής και της πολεμικής τέχνης, κι είναι μέλος του κύκλου του Tempus. Ως εκ τούτου, οι απλοί άνθρωποι δεν προσεύχονται σε αυτή. Παρ’ όλα αυτά, άτομα που ασχολούνται με τον πόλεμο και τη στρατηγική, είτε σε θεωρητικό είτε σε πρακτικό επίπεδο, γίνονται πολύ συχνά πιστοί της.

Savras

Ο Savras είναι ο θεός της μοίρας και της μαντικής, και προστάτης των μάγων που υπηρετούν τη Mystra. Οι πιστοί του είναι κυρίως άτομα που αναζητούν την αλήθεια, όπως ερευνητές, δικαστές κι οιωνοσκόποι.

Selûne

Η Selûne είναι η θεά της Σελήνης στα Forgotten Realms. Οι πιστοί της χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: στις γυναίκες που τη βλέπουν ως την προστάτιδα του κύκλου τους, στους ναυτικούς και τους πλοηγούς που προσεύχονται σε αυτή για καθοδήγηση, και στα άτομα που τη χρειάζονται για προστασία από το σκοτάδι.

Shar

Η Shar είναι η ανώτερη σατανική θεότητα του σκότους, της απώλειας και των σπηλαίων του Faerûn. Οι πιστοί της είναι άτομα που εργάζονται στο σκοτάδι κι επιζητούν την προστασία της, όπως οι ανθρακωρύχοι.

All rights reserved by WotC

Silvanus

Ο Silvanus είναι ο θεός της φύσης κι ένας από τους πιο παλιούς κι ισχυρούς στο πάνθεο. Ο Πατέρας των Δασών θεωρείται ο προστάτης των Δρυίδων καθώς και το πιο άγριο αντίστοιχο της Chauntea, της Μητέρας της Γης. Το δόγμα του υποστηρίζει πως η αδάμαστη φύση πρέπει να υπερνικήσει τις τάσεις εκπολιτισμού. Οι πιστοί του είναι εξερευνητές, ταξιδιώτες και κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

Sune

Η Sune είναι η θεότητα της ομορφιάς και προστάτιδα της αγάπης. Προσεύχονται σε αυτή όσοι πιστεύουν στην αληθινή αγάπη, στις απολαύσεις του έρωτα και στην ανεύρεση του άλλου τους μισού.

Talona

Η Talona είναι η θεά της αρρώστιας, των δηλητηρίων και των μολύνσεων. Θεωρείται υπεύθυνη για κάθε είδους δυστυχία που έχει να κάνει με αρρώστιες ή κάποια μόλυνση, όπως τον μαρασμό των σπαρτών, τη ρύπανση των υδάτων κ.τ.λ. Για τον λόγο αυτό, πολλοί προσεύχονται συχνά σε αυτή, προκειμένου να την κατευνάσουν, όμως οι πραγματικοί πιστοί της είναι ελάχιστοι.

Talos

Ο Talos είναι η ανώτερη θεότητα των καταιγίδων και της καταστροφής. Θεωρείται μια ουδέτερη, τυχαία δύναμη καταστροφής. Το δόγμα του είναι δεσποτικό κι ιδιοτελές, απαιτεί από τους ιερείς την απόλυτη υπακοή και τους προτρέπει να εξαπλώνουν την καταστροφή όπου κι όποτε μπορούν. Οι πιστοί του είναι πάσης φύσεως επιδρομείς, οι οποίοι πιστεύουν πως ο καθένας πρέπει να αρπάζει όσα περισσότερα μπορεί, προτού ο Talos τους αφανίσει. Ο απλός λαός τον επικαλείται, για να κατευνάσει την οργή του.

 Tempus

Ο Tempus είναι ο θεός του πολέμου. Το δόγμα του ενθαρρύνει την έντιμη κι ένδοξη μάχη αποκηρύσσοντας τη δειλία, ενώ προτρέπει και τη χρήση όπλων ως μέσου επίλυσης διαφορών. Ο κύριος όγκος των πιστών του αποτελείται από στρατιώτες. Η πολιτισμική συνεισφορά της εκκλησίας του περιλαμβάνει ένα πλαίσιο κανόνων σχετικά με τον πόλεμο, που το ενστερνίζονται διάφορα κράτη.

Torm

Ο Torm είναι ο θεός προστάτης της δικαιοσύνης, του καθήκοντος και της αφοσίωσης. Μετά τη Spellplague έγινε ο θεός του νόμου. Πρεσβεύει μια πληθώρα αρετών, όπως αφοσίωση και πίστη, κι οι πιστοί του είναι άτομα κάθε κοινωνικού στρώματος που ζουν με αυτές τις αρετές στην καρδιά τους.

Tymora

Η Tymora είναι η θεά της καλοτυχίας. Οι περισσότεροι πιστοί της είναι τυχοδιώκτες και τζογαδόροι, αν και όλοι όσοι ζουν μια ριψοκίνδυνη ζωή επικαλούνται συχνά το όνομά της.

Tyr

Ο Tyr είναι ο ανώτερος θεός του νόμου και της δικαιοσύνης. Οι πιστοί του δεν είναι υπέρμαχοι της ισονομίας και της επιείκειας, αλλά υποστηρίζουν πως οι ένοχοι πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά.

Umberlee

Η Umberlee είναι η σατανική, θαλάσσια θεότητα, που δοξάζεται από ναυτικούς ή άλλους θαλάσσιους ταξιδιώτες, προκειμένου να αποφύγουν την καταστροφική μανία της. Οι πιστοί της κατοικούν συνήθως σε παραθαλάσσιους οικισμούς, όπου διοργανώνουν και γιορτές προς τιμήν της, σε μια προσπάθεια να την καλοπιάσουν και να κατευνάσουν την οργή της.

All rights reserved by WotC

Valkur

Ο Valkur είναι μέλος του κύκλου του Tempus, προστάτης των ναυτικών, της ναυτιλίας, του ούριου ανέμου και των ναυμαχιών. Δοξάζεται ιδιαίτερα από τους Βόρειους, οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπό του όλα αυτά για τα οποία μοχθούν.

Waukeen

Η Waukeen είναι μια κατώτερη θεότητα, η οποία επιβλέπει ό,τι έχει να κάνει με το εμπόριο και τη συγκέντρωση πλούτου μέσω έντιμων συναλλαγών, καθώς επίσης και με την ανάπτυξη του πολιτισμού μέσω των τακτικών αυτών. Ταυτόχρονα, είναι η θεά του παράνομου εμπορίου και προστάτιδα πολλών λαθρέμπορων και μαυραγοριτών. Οι πιστοί της είναι άτομα που ασχολούνται με το εμπόριο, είτε νόμιμο είτε παράνομο. Θεωρούν τις εμπορικές συναλλαγές ως ευλογία, και για τον λόγο αυτό συγκρούονται συχνά με τις μονοπωλιακές τεχνικές των συντεχνιών.

Πρώην μέλη του πανθέου του Faerûn

Οι ακόλουθες θεότητες έχουν υπάρξει μέλη πανθέου του Faerûn, αλλά μετά την εποχή του Δεύτερου Σχίσματος (Second Sundering) η θεϊκή τους υπόσταση άλλαξε.

Corellon

Ο Corellon είναι ο θεός-προστάτης όλων των ξωτικών. Ήταν επικεφαλής του Seldarine, του πανθέου των ξωτικών. Μετά τη Spellplague, έγινε μέλος του πανθέου του Faerûn, από το οποίο έφυγε μετά το Δεύτερο Σχίσμα.

All rights reserved by WotC

Finder Wyvernspur

Ο Finder είναι ένας από τους αρχικούς Harpers, ο οποίος έγινε θεός σκοτώνοντας ένα avatar του Moander κι αποτέλεσε την ενσάρκωση του κύκλου της ζωής και της τέχνης. Είναι μια από τις θεότητες που εξαφανίστηκαν μετά τα γεγονότα της Spellplague.

Garagos

Ο Garagos είναι o θεός του πολέμου των κατοίκων του Netheril, μέλος του κύκλου του Tempus, αν και ενδιαφέρεται περισσότερο για την καταστροφή παρά για τον πόλεμο. Ηττήθηκε από τον Tempus, όταν προσπάθησε να του αρπάξει την εξουσία, πέθανε κι επέστρεψε το 1368 DR. Επέζησε της Spellplague, αλλά εξαφανίστηκε κατά το Δεύτερο Σχίσμα.

Gargauth

Ο Gargauth είναι πρώην αρχιδιάβολος κι ημίθεος της προδοσίας και της πολιτικής διαφθοράς, ο οποίος θεοποιήθηκε σκοτώνοντας τον Astaroth, πρίγκιπα δαίμονα της Abyss. Εξαφανίστηκε κατά τη Spellplague, αλλά επανήλθε μετά το Δεύτερο Σχίσμα, χωρίς τις θεϊκές δυνάμεις του, λαχταρώντας τη θεοποίηση και συνάπτοντας σατανικές συμφωνίες με warlocks.

Ghaunadaur

Ο Ghaunadaur είναι ανώτερη θεότητα, προστάτης των βδελυγμάτων (abominations). Ήταν μέλος του πανθέου των drow αλλά αυτομόλησε, όταν τα υπόλοιπα μέλη άρχισαν να πεθαίνουν κι η ίδια η Lolth απείλησε τη ζωή του. Μετά τη Spellplague, έγινε μέλος του ευρύτερου πανθέου του Faerûn. Μετά το Δεύτερο Σχίσμα έφυγε από εκεί κι επέστρεψε στο Σκοτεινό Seldarine.

Gruumsh

O Gruumsh είναι ο προστάτης των ορκ κι ανώτερη θεότητα του πανθέου τους. Μετά τη Spellplague μεταπήδησε στο ευρύτερο πάνθεο του Faerûn, από το οποίο έφυγε μετά το Δεύτερο Σχίσμα.

Ibrandul

Ο Ibrandul ήταν μια ουδέτερη, κατώτερη θεότητα του Underdark, που λατρεύτηκε στο Calimshan και σε άλλες περιοχές του Νότου. Ήταν ο θεός των σπηλαίων, των μπουντρουμιών, του Underdark και των skulk (μια φυλή σκλάβων των drow). Δολοφονήθηκε από τη Shar.

Iyachtu Xvim

Ο Iyachtu Xvim ήταν γιος του Bane (μισός άνθρωπος-μισός δαίμονας) κι υπήρξε για ένα διάστημα κατώτερη θεότητα του Φόβου, του Μίσους και της Τυραννίας, μετά τον θάνατο του πατέρα του κατά την Εποχή των Αναταραχών (Time of Troubles). Γύρω στο 1372 DR ο πατέρας του ξεπετάχτηκε μέσα από το σώμα του, ο Iyachtu πέθανε, και τη θέση του ανέλαβε για ακόμα μια φορά ο ίδιος ο Bane.

Karsus

Ο Karsus είναι ο δημιουργός των κατοίκων του Netheril κι ο υπαίτιος του ξορκιού που προκάλεσε την Πτώση του, καταφέρνοντας έτσι να γίνει θεός για μία και μόνο στιγμή. Η Mystryl σκοτώθηκε στην προσπάθειά της να προστατεύσει το Weave από αυτόν. Αποδείχθηκε πως ο Karsus δεν ήταν ικανός να διατηρήσει όλη αυτή τη θεϊκή ενέργεια και μετατράπηκε σε ένα απαθές, άβουλο ον, ενώ μια ομάδα πιστών του αφιέρωσε τη ζωή της στην προσπάθεια επαναφοράς του.

Lolth

All rights reserved by WotC

Η Lolth είναι η επικεφαλής του πάνθεου των drow, η οποία αρχικά είχε παρεισφρήσει στο πάνθεο του Faerûn, μεταμφιεζόμενη στον Moander, τον θεό της σήψης. Μετά τη Spellplague έγινε θεά με τη δική της ταυτότητα κι άφησε τη θέση της μετά το Δεύτερο Σχίσμα.

Lurue

Η Lurue είναι μια archfey η οποία λατρευόταν ως η θεά των νοημόνων, ομιλούντων ζώων. Ξεκίνησε ως μια μη ανθρώπινη θεότητα, αλλά κατόρθωσε να γίνει μέλος του πανθέου του Faerûn, αποκτώντας κάποιους ανθρώπους ως πιστούς. Εξαφανίστηκε κατά τη Spellplague κι επέστρεψε στη διάρκεια του Δεύτερου Σχίσματος ως κατώτερη θεότητα αλλά όχι κι ως μέλος του πανθέου του Faerûn.

Moander

Ο Moander είναι η αρχαία θεότητα της σήψης, της διαφθοράς και της φθοράς στο Faerûn, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον Finder Wyvernspur. Όμως, τόσο ο ίδιος όσο και η πίστη του επέζησαν κατά κάποιον τρόπο. Μετά το Δεύτερο Σχίσμα επέστρεψε πλήρως ως θεότητα της σήψης, εκτός πανθέου του Faerûn πια.

Moradin

Ο Moradin είναι ο προστάτης των νάνων κι επικεφαλής του πανθέου τους, του Morndinsamman. Μετά τη Spellplague μεταπήδησε στο πάνθεο του Faerûn. Έπαψε να είναι μέλος του μετά το Δεύτερο Σχίσμα.

Nobanion

Ο Nobanion είναι ένα αρχέγονο πνεύμα που ορισμένες φορές λατρεύεται ως η θεότητα των λιονταριών, των αιλουροειδών και των καλών θηρίων. Ξεκίνησε ως μια μη-ανθρώπινη θεότητα, αλλά κατάφερε να γίνει μέλος του πάνθεου του Faerûn αποκτώντας ανθρώπους πιστούς. Κατά τη Spellplague μολύνθηκε, αλλά γιατρεύτηκε από τον Stedd Whitehorn. Μετά το Δεύτερο Σχίσμα δεν αποτελεί μέλος του πανθέου των Forgotten Realms.

Sharess

H Sharess, η θεά της ηδονής, και η Bast από το πάνθεο του Mulhorand, είναι το ίδιο άτομο, η θεότητα της ηδονής, των εορτών και της σαρκικής απόλαυσης. Έγινε μέλος του πανθέου του Faerûn μετά από διαταγή του Άo. Λόγω της ηδονιστικής φύσης της, παραλίγο να αφομοιωθεί από τη Shar, αλλά κατάφερε να της ξεφύγει με τη βοήθεια της Sune. Επέζησε της Spellplague ως μέλος του κύκλου της Sune, αλλά εξαφανίστηκε από το πάνθεο του Faerûn μετά το Δεύτερο Σχίσμα.

Shaundakul

Ο Shaundakul ήταν η κατώτερη θεότητα των ταξιδιωτών, των εξερευνητών και των καραβανιών, του ανέμου και των μεταλλωρύχων. Είναι ένας από τους θεούς που εξαφανίστηκαν κατά τα γεγονότα της Spellplague.

Shiallia

Η Shiallia ήταν η θεά του High Forest, προστάτιδα των πλασμάτων του δάσους, αυτή που φύτευε τα δέντρα και φρόντιζε τους σπόρους. Λάτρευε τη ζωή και την προστάτευε έναντι του θανάτου. Επέζησε από τη Spellplague ως μέλος του κύκλου της Mielikki, αλλά εξαφανίστηκε από το πάνθεο του Faerûn κατά το Δεύτερο Σχίσμα.

Siamorphe

Η Siamorphe ήταν μια ημίθεα, προστάτιδα των ευγενών και του θεϊκού δικαιώματός τους να κυβερνούν. Το όνομα της Siamorphe δεν βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά που αποτελούν το πάνθεο του Faerûn μετά το Δεύτερο Σχίσμα.

Ulutiu

Ο Ulutiu ήταν ο πατέρας όλων των φυλών των γιγάντων κι ο ουδέτερος θεός των παγετώνων, του αρκτικού κλίματος και των κατοίκων των πολικών περιοχών. Η σφαίρα της επιρροής του περιλάμβανε επίσης τα ζώα, τον παγετό, τον νόμο και τον ωκεανό. Διατηρούσε κρυφό δεσμό με την Othea, μια θεότητα των γιγάντων που ήταν παντρεμένη με τον επικεφαλής του πανθέου, τον Annam All-Father. Όταν η σχέση τους αποκαλύφθηκε, παρακάλεσε τον σύζυγο της Othea να του επιτρέψει να πέσει σε χειμερία νάρκη και να μην τιμωρήσει την αγαπημένη του. Τα ίχνη του χάθηκαν κατά τη Spellplague.

Uthgar

Ο Uthgar ήταν ο θεός της σωματικής ρώμης και προστάτης των βάρβαρων φυλών των Uthgardt. Κατά πάσα πιθανότητα υπήρξε θνητός, ονόματι Morgred Gardolfsson, ο οποίος έφτασε στη θέωση μετά από μια γεμάτη, επιτυχημένη ζωή ως επιδρομέας κι ιδρυτής των φυλών των βάρβαρων Uthgardt. Επέζησε της Spellplague ως μέλος του κύκλου του Tempus, αλλά εξαφανίστηκε κατά το Δεύτερο Σχίσμα.

Velsharoon

Ο Velsharoon ήταν ο θεός της νεκρομαντείας. Υπήρξε θνητός που θεοποιήθηκε το 1368 DR. Επέζησε της Spellplague, αλλά σκοτώθηκε πολεμώντας τη Simbul, τη Μάγισσα-Βασίλισσα του Aglarond, το 1425 DR.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.