Αφιερώματα

Η άνθιση του Dungeons & Dragons

Τα επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων, πιο γνωστά με το ακρωνύμιο RPG, ανέκαθεν προσέλκυαν μια συγκεκριμένη μερίδα ατόμων, η πλειονότητα των οποίων χαρακτηρίζονταν από τον περίγυρό τους ως geeks και nerds. Αυτό που ίσως αγνοεί η νέα γενιά παικτών, η οποία είναι πολυπληθέστερη της παλαιότερης, είναι πως στα τέλη της δεκαετίας του ’80 μέχρι και τα πρώτα χρόνια των ’90s, η αμερικανική κοινωνία θεωρούσε το Dungeons & Dragons ως συνώνυμο του σατανισμού (γενικά, παρά την τεράστια ποικιλία settings στα RPGs και τα διαφορετικά συστήματα κανόνων, με πολλά εξ αυτών να είναι πολύ πιο «σκοτεινά» από τους ηρωικούς κόσμους των Forgotten Realms, Dragonlance, Greyhawk και άλλων, η λέξη RPG ήταν για τον περισσότερο, αμύητο, κόσμο συνώνυμη με το σύστημα που κυκλοφόρησαν οι Gygax και Arneson το 1974).

Το κλίμα άρχισε σταδιακά να αλλάζει, κυρίως, χάρη σε ενέργειες δημοφιλών ηθοποιών που δήλωναν φανατικοί του εκπληκτικού αυτού χόμπι. Πρώτος έκανε την αρχή ο Vin Diesel, ο οποίος το 2004 έγραψε τον πρόλογο της επετειακής έκδοσης για τα 30 χρόνια του Dungeons & Dragons. Το μεγάλο μπαμ, όμως, θα γινόταν περίπου μια δεκαετία αργότερα, με την 5η και πιο πρόσφατη έκδοση του πιο γνωστού RPG. Η ανανεωμένη, πιο απλή νοοτροπία που διέκρινε τους κανόνες, κάτι που τους έκανε πιο προσιτούς στον μέσο παίκτη, σε συνδυασμό με μια σειρά εξαιρετικά δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών που εκθείαζαν το Dungeons & Dragons (Big Bang Theory, Stranger Things, Rick & Morty), κατέστησαν ένα κλειστό, ιδιαίτερο, παράξενο παιχνίδι για λίγους σε ένα αγαπημένο χόμπι που αριθμεί περί τα 14 εκατομμύρια (!) φανατικούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα, υπάρχουν ακόμα και διαδικτυακές εκπομπές, με το Critical Role του Matthew Mercer να έχει πάνω από ένα εκατομμύριο subscribers στο YouTube, ενώ δεν λείπουν κι οι αξιόλογες εγχώριες προσπάθειες (Questaro & Goustaro, Μια Ζαριά & Έναν Καιρό).

All rights reserved by WotC

Αξίζει να αναφερθεί επίσης κι η περίπτωση του Joe Manganiello, ο οποίος αποτελεί κινητή διαφήμιση για τον χώρο, φιλοξενώντας στο ειδικά διαμορφωμένο dungeon του αστέρες του Hollywood, όπως τους δημιουργούς της σειράς Game of Thrones, D.B. Weiss και David Benioff, και τον πασίγνωστο ηθοποιός Vince Vaughn. Αναμφίβολα, η δημιουργία ψηφιακών πλατφορμών, όπως της επίσημης Roll20 και του Discord, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική καραντίνα στην οποία έχει τεθεί ολόκληρος ο πλανήτης, βοηθούν ακόμη περισσότερο στο να έρθουν ολοένα και περισσότεροι νέοι παίκτες στην αγκαλιά μιας αναπτυσσόμενης κοινότητας που φημίζεται για το ανοιχτό μυαλό της και την ανοχή της στη διαφορετικότητα. Το Dungeons & Dragons είναι εδώ, πιο ζωντανό από ποτέ, και σκοπεύει να μας απασχολεί δημιουργικά για πολλά χρόνια ακόμα. Πάρτε τα ζάρια σας, ακονίστε μολύβια και μυαλό και χαθείτε άφοβα στους μυστηριώδεις, μαγικούς κόσμους του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.