Κόσμος

Κοσμολογία

Ο πλανήτης Toril

Ο κόσμος των Forgotten Realms, καθώς κι οι περιπέτειες των θαρραλέων ηρώων που διασχίζουν τα βασίλεια που τα απαρτίζουν, λαμβάνουν χώρα πάνω στον πλανήτη Toril (ή Abeir-Toril στην αρχαία γλώσσα), που σημαίνει «το λίκνο της ζωής». Οι ομοιότητες με τη Γη είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς, αφού ο Toril είναι ο τρίτος κατά σειρά πλανήτης από τον ήλιο, από τους οχτώ που αποτελούν το συγκεκριμένο πλανητικό σύστημα (κάτι που από το 2006 ισχύει και για το δικό μας ηλιακό σύστημα, καθώς ο πλέον απομακρυσμένος Πλούτωνας έχασε τον τίτλο του πλανήτη κι υποβαθμίστηκε σε πλανήτη-νάνο). Οι ομοιότητες δεν σταματούν όμως εδώ, αφού και το μέγεθος του Toril είναι παραπλήσιο με αυτό της Γης.

Ο Toril περιτριγυρίζεται από το μοναδικό φεγγάρι του, γνωστό ως Selûne, που πήρε το όνομά του από τη συνονόματη θεά της νύχτας, αλλά κι από ένα σύμπλεγμα αστεροειδών, τα «Δάκρυα της Selûne».

Το πολύ γνωστό σε εμάς Faerûn δεν είναι τίποτα άλλο παρά το δυτικό κομμάτι μιας υπερηπείρου που αποτελείται από συνολικά τρεις διαφορετικές ηπείρους. Στα βάθη της Ανατολής βρίσκεται το μυστικιστικό Kara-Tur, που κατοικείται από λαούς με σχιστά μάτια και κίτρινο δέρμα, ενώ στον Νότο δεσπόζουν τα ζεστά εδάφη της Zakhara, όπου τα στοιχεία της φύσης παίζουν τον ρόλο των θεών. Πέρα μακριά στη Δύση, υπάρχει η «απολίτιστη» Maztica, ένας Νέος Κόσμος γεμάτος επικίνδυνες ζούγκλες και μυστήριο. Μετά τα κατακλυσμικά γεγονότα της Spellplague, κάποιοι πίστεψαν πως η Maztica έδωσε τη θέση της στην ήπειρο της Laerakond, τα εδάφη της οποίας διοικούνται από ανελέητους δράκους.

Δημιουργία του Abeir-Toril

Το σύμπαν δημιουργήθηκε από τον υπέρθεο Ao, γνωστό και ως «Αυτός που είναι Κρυμμένος». Ταυτόχρονα, όμως, έκαναν την εμφάνισή τους κι οι πρώτοι θεοί, με πρώτες τις δίδυμες θεότητες Selûneκαι Shar, οι οποίες δημιούργησαν τη θεά Chauntea, που ουσιαστικά ενσάρκωσε την ύλη στο Realmspace, καθώς επίσης και τον Ήλιο, προκειμένου να αρχίσει και να συνεχιστεί η διαδικασία της ζωής. Ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, ώστε τις φώναζαν «Η Θεά με τα δύο Πρόσωπα» ή «Οι Αδελφές που ήσαν Μία». Δική τους δημιουργία ήταν τόσο ο Abeir-Toril, όσο κι όλοι οι υπόλοιποι πλανήτες που αποτελούν το ηλιακό σύστημα του Realmspace, καθώς κι η αρχική ζωή που εμφυσήθηκε σε αυτούς.

Αρχικά, ο Abeir-Toril ήταν ένας νεκρός πλανήτης, χωρίς ζωή στην επιφάνειά του. Πολύ σύντομα, όμως, άρχισαν να εμφανίζονται οντότητες γνωστές ως primordial, οι οποίες λαχταρούσαν να κάνουν δικό τους τον νεογέννητο κόσμο. Selûne και Shar διαφώνησαν στο κατά πόσο πρέπει να επιτρέψουν να υπάρξει περισσότερη ζωή κι αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσει ο Πόλεμος του Φωτός και του Σκότους. Από τον πόλεμο αυτό προέκυψαν κι οι αυθεντικές θεότητες της μαγείας, του πολέμου, του θανάτου κ.λπ., το σημαντικότερο όμως ήταν ότι η Selûne φώτισε τον Ήλιο, στην προσπάθειά της να ζεστάνει τη Chauntea.

Όταν οι δίδυμες θεές έμαθαν για την ύπαρξη των primordials, συνειδητοποίησαν την απειλή που αποτελούσαν για τον νέο κόσμο, παραμέρισαν τις διαφορές που τις χώριζαν και ξέσπασε ένας ακόμα μεγάλος πόλεμος. Κατά τη διάρκεια του πολέμου αυτού, γνωστού κι ως Dawn War, η ζωή κατέκλυσε την πλάση. Οι πρώτες, όμως, μορφές ζωής παρουσίαζαν πολλές ανωμαλίες, έχοντας διαστρεβλωμένες, τερατώδεις μορφές. Λίγο αργότερα, μετά την παρέμβαση του παντοδύναμου Ao, ο πλανήτης χωρίστηκε στα δύο, κι έτσι δημιουργήθηκε ο Toril κι ο δίδυμός του Abeir. Τα γεγονότα αυτά έγιναν γνωστά στους κατοίκους του Toril κατά τη διάρκεια της Spellplague, μιας μεγάλης καταστροφής που προκλήθηκε, σύμφωνα με την πλέον αποδεκτή θεωρία, από τον θάνατο της θεάς της Μαγείας Mystra.

Το πολυσύμπαν

Μια από τις θεμελιώδεις έννοιες του Dungeons & Dragons, και κατ` επέκταση και του κόσμου των Forgotten Realms, είναι αυτή του πολυσύμπαντος. Και με τη λέξη αυτή εννοούμε ότι υπάρχουν πολλές, διαφορετικές διαστάσεις (planes) οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με πύλες. Η επικρατέστερη θεωρία περί «χαρτογράφησης» του πολυσύμπαντος είναι η λεγόμενη World Tree cosmology, κατά αναλογία με την αντίστοιχη πεποίθηση των Βίκινγκς και του Yggdrasil, του ιερού δέντρου γύρω από το οποίο αναπτύσσονταν οι Εννέα Κόσμοι. Στο σύμπαν των Forgotten Realms, τον κορμό του δέντρου απαρτίζουν οι τρεις διαστάσεις των Material Plane (Υλική Διάσταση), Plane of Shadow (Διάσταση της Σκιάς) και Ethereal Plane (Αιθερική Διάσταση), με τις λεγόμενες Εσώτερες και Εξώτερες Διαστάσεις (Inner και Outer Planes αντίστοιχα) να αποτελούν τα κλαδιά του. Η Υλική Διάσταση, η Διάσταση της Σκιάς κι η Αιθερική Διάσταση συνυπάρχουν, δηλαδή ένας άνθρωπος (ή τουλάχιστον ένα κομμάτι της υπόστασής του) βρίσκεται ταυτόχρονα και στις τρεις αυτές διαστάσεις, σε αντίθεση με τις άλλες διαστάσεις που είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη. Στις Εσώτερες Διαστάσεις κατοικούν τα στοιχειακά κι ενεργειακά πλάσματα, με τις Εξώτερες Διαστάσεις να αποτελούν τις κατοικίες των πολυάριθμων θεών και τις έδρες των πάνθεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.