Θρησκεία

ΠΑΝΘΕΟ ΤΩΝ ΝΑΝΩΝ

Τα μέλη του Morndinsamman, όπως ονομάζεται το πάνθεο αυτό, είναι τα εξής:

All rights reserved by WotC

Ο Moradin, «Ο Πατέρας Όλων», είναι ο ανώτερος θεός κι αρχηγός όλου του Morndinsamman. Πρόκειται για τον δημιουργό όλων των φυλών των νάνων, τις οποίες έπλασε από μέταλλα και πετράδια. Είναι ο θεός της δημιουργίας, της προστασίας και του πολιτισμού των νάνων. Όλοι οι νάνοι προσεύχονται σε αυτόν.

Η Berronar Truesilver, «Η Σεβάσμια Μητέρα», είναι η σύζυγος του Moradin, θεά της εστίας και του νοικοκυριού. Η ηρεμία κι ο σεβασμός που αποπνέει είναι αυτά που κρατάνε ενωμένο το πάνθεο, καθώς με τις συμβουλές της μπορεί και γαληνεύει την ευέξαπτη φύση της φυλής της.

Ο Dumathoin είναι ο θεός της εξόρυξης, των πετραδιών και των μεταλλευμάτων και της υπόγειας εξερεύνησης. Είναι επίσης ο προστάτης των shield dwarves και αυτός που φροντίζει τους νεκρούς στο τελευταίο τους ταξίδι.

Η Sharindlar είναι η θεά της ίασης, της ρομαντικής αγάπης και της γονιμότητας. Οι πιστοί της είναι κυρίως γυναίκες, αγρότες αλλά και τραυματισμένοι πολεμιστές.

Ο Clangeddin Silverbeard είναι ο θεός της έντιμης μάχης και του ένδοξου πολέμου. Απεχθάνεται την ατιμία και τη δειλία, ενώ μισεί θανάσιμα τους γίγαντες, σε σημείο που εκπαιδεύει τους πιστούς του σε ειδικές τεχνικές μάχης, ώστε να τους αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά.

Ο Vergadain είναι ο θεός του εμπορίου, του πλούτου, των διαπραγματεύσεων και της τύχης. Από τη μία αντιπροσωπεύει την αγάπη των νάνων για το εμπόριο, από την άλλη είναι ο προστάτης όλων όσοι προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες, προκειμένου να πλουτίσουν. Είναι καλός φίλος του Dugmaren Brightmantle.

Ο Dugmaren Brightmantle είναι ο θεός της ανακάλυψης, των εφευρέσεων και της γνώσης. Αυτή η έμφυτη περιέργεια που τον χαρακτηρίζει τον βάζει πολλές φορές σε μπελάδες, κάτι που εκνευρίζει τον Moradin, παρά τον θαυμασμό που τρέφει ο τελευταίος για την επινοητικότητα του Dugmaren.

Ο Gorm Gulthyn είναι ο θεός της προστασίας, της αυτοάμυνας και της επιφυλακής. Είναι επιφορτισμένος με την προστασία όλων των νάνων, ιδιαίτερα μάλιστα ενάντια στους τρομακτικούς κινδύνους που ενεδρεύουν στα βάθη του Underdark. Οι πιστοί του είναι κυρίως πολεμιστές κι ανιχνευτές.

Η Haela Brightaxe, η θεά της τύχης και της μάχης, προσελκύει κυρίως γυναίκες ως ιέρειες, γνωστές και ως bloodmaidens. Οι πιστοί της φημίζονται για τη ριψοκίνδυνη προσέγγισή τους στον πόλεμο, εναποθέτουν την ακεραιότητά τους στα χέρια της Haela και ενδιαφέρονται μόνο να κομματιάσουν τον εχθρό τους.

Ο Marthammor Duin είναι ο θεός-προστάτης όσων περιπλανούνται, ιδίως στον κόσμο της επιφάνειας. Η συμπεριφορά του θυμίζει περισσότερο gnome παρά νάνο, καθώς λατρεύει τον γαλανό ουρανό και τον καθαρό αέρα, θέματα ταμπού για τους περισσότερους νάνους που βλέπουν τους πιστούς του Marthammor με καχυποψία, ακόμα και με περιφρόνηση.

Ο Thard Harr είναι ο θεός της επιβίωσης, του κυνηγιού και της φύσης και προστάτης των άγριων νάνων. Οι πιστοί του είναι άτομα μοναχικά που πολύ σπάνια αλληλεπιδρούν με άτομα που δεν γνωρίζουν.

Ο Abbathor, ο θεός της απληστίας, είναι ο μοναδικός σατανικός θεός που είναι μέλος του Morndinsamman. Το δόγμα του υποστηρίζει την απόκτηση πλούτου με οποιοδήποτε κόστος και μέσο. Αποτελεί μέλος του κύκλου του Bane.

Ο Hanseath είναι η κατώτερη θεότητα του πολέμου και του πιοτού. Αναπαριστά την πιο χαρούμενη, ξέγνοιαστη πλευρά των νάνων. Οι πιστοί του είναι συνήθως ζυθοποιοί και βάρβαροι πολεμιστές.

Ο Tharmekhûl είναι ο προσωπικός βοηθός του Moradin, ένας ημίθεος που προστατεύει όσους σφυρηλατούν και δουλεύουν με τον σίδηρο και τη φωτιά. Οι πιστοί του είναι κυρίως τεχνίτες και σιδεράδες.

Ο Thautam, ο τυφλός θεός της μαγείας, των μυστικών και των τεχνουργημάτων θεωρείται το γηραιότερο από όλα τα μέλη του πανθέου. Όλα τα μαγικά όπλα κι οι πανοπλίες των νάνων φέρουν την ευλογία του.

Παρ’ όλο που κάποτε ήταν μέλη του Morndinsamman, οι δύο θεότητες των duergar (των γκρίζων νάνων) εξορίστηκαν από αυτό μετά από διαταγή του Moradin. Ας τις δούμε ξεχωριστά:

Ο Laduguer είναι ο σατανικός θεός των οπλουργών, της μαγείας και προστάτης των duergar. Το ξενοφοβικό του δόγμα επιτάσσει πως οποιαδήποτε επαφή με άλλες φυλές πρέπει να περιορίζεται μόνο σε ληστρικές επιδρομές.

Η Deep Duerra, κόρη του Laduguer, είναι η σατανική θεά της κατάκτησης, της εξάπλωσης και των psionics. Υποστηρίζει πως η μοίρα των duergar είναι να κατακτήσουν ολόκληρο το Underdark.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.