Κόσμος

Γεωγραφία της Faerûn

Είναι αλήθεια πως ο κόσμος των Forgotten Realms είναι αχανής κι εν πολλοίς ανεξερεύνητος, ακόμη κι αχαρτογράφητος. Παρ’ όλα αυτά, η πλειονότητα των νουβελών αλλά και των περιπετειών που εκτυλίσσονται γύρω από τραπέζια (ξύλινα, πλαστικά ή και ψηφιακά πια), με εικοσάπλευρα ζάρια, μολύβια και μπόλικο κέφι, διαδραματίζεται κατά κύριο λόγο σε μια σχετικά περιορισμένη περιοχή, στο βορειοδυτικό τμήμα της Faerûn.

Ουσιαστικά, άτυπα σύνορα χωρίζουν την ήπειρο σε περιοχές:

στον Νότο θα συναντήσουμε το εξωτικό κι επικίνδυνο Calimshan, ένα κράτος που μοιάζει κάπως με μια φανταστική Ανατολή, το οποίο κυβερνάται από μια κάστα ηγετών συντεχνιών ή φυλών, ευγενικής ή μη καταγωγής, που αποκαλούνται pashas.

στον Βορρά βρίσκεται η αφιλόξενη, παγωμένη κι επιβλητική οροσειρά, με το απόλυτα ταιριαστό όνομα Spine of the World (Ραχοκοκαλιά του Κόσμου).

στα Δυτικά εντυπωσιάζουν οι πλούσιες ακτές της Sword Coast, με τις υπέρλαμπρες μητροπόλεις και τα πολύβουα λιμάνια της.

– και, τέλος, στα Ανατολικά δεσπόζει το απέραντο, μεγαλόπρεπο High Forest, καταφύγιο πολλών φυλών, όπως των βάρβαρων Uthgardt, των ξωτικών Caerilcarn, αλλά και πιο περίεργων πλασμάτων, όπως κενταύρων, aarakorca και treants.

Ακολουθεί μια συνοπτική παρουσίαση των σημαντικότερων πόλεων και περιοχών της βορειοδυτικής άκρης του Faerûn.

                                                                                             Waterdeep

Αll rights reserved by WotC

Η μεγαλύτερη πόλη της Sword Coast και πιθανότατα ολόκληρου της Faerûn, η Waterdeep, έχει πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, οι οποίοι προέρχονται από όλες τις γνωστές κι άγνωστες φυλές που κατοικούν στα Forgotten Realms. Είναι γνωστή ως «Η κορώνα του Βορρά» και «Η πόλη των μεγαλείων». Πρόκειται για έναν εμπορικό κόμβο που συνδέει τον αφιλόξενο Βορρά με τον πιο εκλεπτυσμένο νότο, και διοικείται από ένα συμβούλιο ευγενών που κρύβουν την ταυτότητά τους πίσω από μαγικές μάσκες. Μόνο το όνομα και το πρόσωπο του επικεφαλής του συμβουλίου, του επονομαζόμενου Open Lord, είναι γνωστό στο κοινό.

                                                                                       Baldur’s Gate

Αll rights reserved by WotC

Νότια της Waterdeep και βόρεια του Amn, η πόλη του Baldur’s Gate είναι άλλη μια μητρόπολη με μακρά ιστορία και γεμάτα θησαυροφυλάκια. Ιδρυτικό μέλος της Lord’s Alliance και πατρίδα της πολύ γνωστής μισθοφορικής εταιρείας, Flaming Fists, πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της, τον θαλασσοπόρο Balduran. Ο Balduran απέπλευσε από το μικρό τότε λιμάνι Gray Harbor, με κατεύθυνση την ανεξερεύνητη ήπειρο του Anchorome, στα βόρεια της Maztica. Με τα πλούτη που βρήκε εκεί, έχτισε ένα γρανιτένιο τείχος γύρω από το Gray Harbor, κι έτσι ξεκίνησε η ανοικοδόμηση κι επέκταση του Baldur’s Gate. Το Gray Harbor αποτελεί σήμερα την Παλιά Πόλη της ακμάζουσας μητρόπολης, η οποία διοικείται από τους τέσσερις Grand Dukes που απαρτίζουν το Συμβούλιο των Τεσσάρων.

                                                                                         Neverwinter

Αll rights reserved by WotC

Γνωστή κι ως το Πετράδι του Βορρά, η Neverwinter έχει χαρακτηριστεί από τον πασίγνωστο γεωγράφο κι ιστορικό των Forgotten Realms, Volothamp Geddarm (για τους φίλους Volo), ως η πλέον κοσμοπολίτικη και πολιτισμένη πόλη ολόκληρου του Faerûn. Ο θρύλος λέει πως πήρε το όνομά της από ένα ξωτικό ονόματι Halueth Never, το οποίο επέλεξε τη συγκεκριμένη τοποθεσία για να υπερασπιστεί τα πατρογονικά εδάφη ενάντια σε μια επιδρομή εχθρών και την ονόμασε «Ο χειμώνας του Never», επειδή πίστευε πως θα πεθάνει στη μάχη. Υπάρχει βέβαια κι άλλη μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία το όνομα προήλθε από το αρκετά ήπιο κλίμα, για το οποίο η πόλη φημίζεται (οπότε δεν έχει «ποτέ χειμώνα»), κάτι που οφείλεται σε στοιχεία της φωτιάς που ζουν στα βάθη του κοντινού Mount Hotenow.

                                                                                                      Silverymoon

Η Silverymoon θεωρείται η πρωτεύουσα της Κοινοπολιτείας των Silver Marches, η οποία διοικείται από την Αρχόντισσα Alustriel Silverhand, μία εκ των περίφημων Επτά Αδελφών, κι εκλεκτή της Mystra, της θεάς της Μαγείας. Ένα από τα πλέον διάσημα αξιοθέατα της πόλης είναι η Moonbridge, μια εκπληκτική, πανέμορφη γέφυρα, εξολοκλήρου κατασκευασμένη και διατηρημένη με τη χρήση μαγείας. Γενικά, η Silverymoon φημίζεται για τους μάγους που κατοικούν σε αυτή και λέγεται μάλιστα πως η ίδια η πόλη θυμίζει πολύ την αρχαία πόλη των ξωτικών, την περιβόητη Myth Drannor.

                                                                                                     High Forest

Αll rights reserved by WotC

Η τεράστια αυτή δασική έκταση χρονολογείται από τις απαρχές του Toril, τότε που τα ξωτικά κυβερνούσαν ολόκληρη τη Faerûn. Σήμερα είναι το σπίτι πολλών εξωτικών πλασμάτων, πέρα από τα ίδια τα ξωτικά που αποτελούν σχεδόν τον μισό πληθυσμό του High Forest, ανάμεσά τους treants, δρυάδες και κενταύρους. Το διασημότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι το γιγάντιο Grandfather Tree, που αποτελεί ιερή τοποθεσία για τη φυλή Tree Ghost των βάρβαρων Uthgardt.

                                                                                             Underdark

Αll rights reserved by WotC

Παρ’ όλο που δεν ανήκει στην επιφάνεια, η τεράστια υπόγεια έκταση που αποτελείται από χιλιάδες σήραγγες, σπήλαια κι αφώτιστες πόλεις και λαγούμια, εκτείνεται κάτω από τη Faerûn, με πολλές στοές να φτάνουν έως την ηλιόλουστη επιφάνεια. Κίνδυνοι καραδοκούν σε κάθε γωνιά, ειδικά για τον ανυποψίαστο ταξιδιώτη που δεν γνωρίζει την περιοχή. Μία από τις πιο διάσημες πόλεις των τρομερών drow, η διαβόητη Menzoberranzan, δεσπόζει σε αυτά τα ανήλιαγα βάθη, προκαλώντας εφιάλτες σε πολλούς κατοίκους των Forgotten Realms.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.